ОНИКС

Ониксът е естествен природен полускъпоценен камък, вариация на халцедона и част от групата на кварца. Възможността за ползването му в строителството бележи своеобразна революция в сферата на модерната архитектура и дизайн. Богатата гама от цветове, често разпределени на слоеве, физико – химичните свойства на оникса, най-вече изключителната твърдост и нулево водопоглъщане, го правят не по-малко подходящ за подови настилки и най-вече фасади от всички останали природни камъни. Най-предпочитан е за облицовки-вътрешни и външни, защото ониксът притежава незаменимо предимство пред всички останали материали - високото ниво на светлопропускливост е това свойство на ониксът, заради което той се превръща в най-търсения, харесван и предпочитан камък за изключителни екстериорни и интериорни решения.

Името оникс идва от гръцки и означава ноктите на пръстите или нокът.Легендата казва, че един ден, докато Венера спяла, Ерос й изрязал ноктите и изпуснал изрезките, които се разпръснали по земята. И тъй като нито една част от тялото на боговете не може да умре, боговете ги превърнали в камък, който по-късно става известен като оникс.

Ониксът е член на семейството на халцедона, което също включва сард, ахат, хелиотроп и други естествено възникнали в различни цветове.